İmplant

İMPLANT NEDİR?
– İmplant yapım aşamaları nelerdir?
– İmplant’ın avantajları nelerdir?
– İmplant kimlere uygulanabilir?
– Riskli durumlar nelerdir?
– İmplant öncesi ve sonrası hakkında bilinmesi gerekenler.

Estetik diş hekimliği, gülüşünüzü güzelleştirmek ve dişlerinizi doğal ve estetik bir görünüme kavuşturmak için uygulanan yöntemlerin bütününü kapsar.

İmplant

İmplant, eksik dişlerin yerine konması amacıyla çene kemiği içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay bir diş köküdür.

Eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilecek bu yapay köklerin üzerine yapılan sabit ya da hareketli protezler, hastanın çiğneme ve estetik fonksiyonunu yerine getirir. Eksik olan dişler bu vidaların üzerine yerleştirilir. İmplant tek bir diş için uygulanabileceği gibi uzun diş boşluklarında da kullanılabilir. Titanyum ve zirkonyum gibi malzemelerden yapılırlar, estetik ve fonksiyonel faydalar sunarlar. İmplant tedavisi, çene kemiğine yerleştirilen bu implantlar üzerine protez dişlerin sabitlenmesiyle gerçekleştirilir. Diş ektirme olarak da bilinen bu yöntem, doğal dişlere en yakın hissi ve görünümü sağlar. İmplantlar, hastanın çene yapısına uygun olarak kişiye özel planlanır. Uzun ömürlü ve dayanıklı olmaları nedeniyle tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. İmplant seçiminde uzun yıllardır uygulanan ve uzun dönem klinik takipleri yapılmış markalar tercih edilmelidir. Markanın ürün alternatifinin fazla olması, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında etkin ve hızlı çözümler sunabilmesi de önemlidir. Diş implantlarının bir çok avantajı vardır. Doğal dişlere en yakın hissi ve görüntüyü sağlarlar. Çene kemiğinin uzun dönemde korunmasını sağlarlar. Yanlardaki dişlere zarar vermezler. İmplant ön diş veya arka diş fark etmeksizin her bölgeye uygulanabilir.

İmplant Nasıl Yapılır?

Öncelikle detaylı bir klinik ve radyolojik muayene yapılır. Bu muayeneler için panoramik filmlerden ve dental tomografilerden yararlanılır. Çene kemikleri hacim ve boyutları açısından değerlendirilir. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleriyle kemik yapı ve anatomik komşuluklar dikkatlice değerlendirildikten sonra hastanın kemik durumuna uygun implantların seçimi yapılır. Bazı durumlarda, yetersiz kemik varlığı ya da anatomik komşuluklardan kaynaklanan engeller var ise, öncelikle kemik ilavesi ya da sinüs lifting cerrahisi gibi ek cerrahi işlemler uygulanarak kemik yapının implant uygulaması için uygun hale getirilmesi gerekebilir.
İmplant tedavi süreci, implantın çene kemiğine yerleştirilmesi, iyileşme süreci yani implant ve çene kemiğinin osseointegrasyon denen kaynaşma süreci ve implant üzerine dişlerin yerleştirilmesi aşamalarını içerir. İşlem lokal anestezi altında yapılır.

İmplantın Yapım Aşamaları şu şekildedir;

– Detaylı muayene ve planlama

– İmplantın cerrahi olarak kemiğe yerleştirilme işlemi

– İyileşme ve kaynaşma(osseointegrasyon)

– Protez dişin implant üzerine yerleştirilmesi

– Düzenli kontroller ve bakım

İmplantın Avantajları ve Faydaları Nelerdir?

Diş implantları, eksik dişlerin yerine konması için modern diş hekimliğinin sunduğu en gelişmiş ve kalıcı çözümlerden biridir. Diğer diş tedavilerine göre birçok avantaj sunan implantlar, yaşam kalitenizi artırarak özgüveninizi yeniden kazanmanıza yardımcı olur. İşte diş implantı tedavisinin öne çıkan faydaları:

Estetik ve fonksiyonel faydalar.

* İmplantlar, doğal dişlerinizle neredeyse aynı görünüme ve hisse sahiptir.
Bu sayede, gülümsemenizin estetiğini geri kazandırırken aynı zamanda çiğneme, konuşma ve ısırma gibi fonksiyonlarınızı da doğal dişleriniz gibi yerine getirmenizi sağlar.

* Konuşma ve çiğneme yeteneğinin iade edilmesi.
Eksik dişlerin konuşma ve çiğneme fonksiyonu üzerinde son derece olumsuz etkileri vardır. Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılıp, hastalara bu fonksiyonların iade edilmesini sağlar.

* Komşu dişlerin korunması.
Köprü protezleri gibi geleneksel uygulamalarda, eksik dişlere komşu sağlıklı dişlerin kesilmesi gibi uygulamalar gerekebilir. İmplant protezleri boşluğa komşu dişler hiç ellenmeden uygulanabilen koruyucu teravilerdir.

* Çene kemiğinin korunması.
İmplantlar, çene kemiğinin doğal yapısını koruyarak kemik erimesini önler. Bu, yüz hatlarınızın korunmasına ve daha genç bir görünüm elde etmenize yardımcı olur.

* Uzun ömürlülük.
Uygun bakım ve ağız hijyeni ile ömür boyu kullanılabilen protezlerdir. Bu, diğer protez seçeneklerine göre çok daha uzun bir kullanım ömrü anlamına gelir, böylece uzun vadede daha ekonomik bir çözüm sunar.

* Özgüven artışı.
Eksik dişler, gülümsemenizi etkileyerek özgüveninizi zedeleyebilir. İmplantlar, doğal ve estetik bir gülüş sağlayarak özgüveninizi yeniden kazanmanıza ve sosyal hayatınızda daha aktif olmanıza yardımcı olur.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisinin başarısı için bazı kriterlerin karşılanması önemlidir. Diş implantları birçok hasta için uygun bir tedavi seçeneği olsa da her hastaya uygulanması mümkün olmayabilir.

İmplant tedavisi için uygun olan adaylar:

– Hastaların genel sağlık durumunun iyi olması implant tedavisi için önemlidir. Diyabet, kalp hastalığı, osteopöröz gibi bazı sağlık sorunları implant tedavisini etkileyebilir. Kontrol altında olmayan diyabet ve kalp hastalığı implant uygulamasına engel teşkil edebilir. Hastaların kullandığı bazı ilaçlar yine implant uygulaması için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu bilgilerin diş hekimiyle mutlaka paylaşılması ve gerekli durumlarda hastanın tedavisini yürüten doktorlarla konsültasyon yapılarak implant ve cerrahi uygulamalar için birlikte planlama yapılması gerekebilir.

– Yeterli çene kemiği hacmine ihtiyaç duyulur. İmplantın başarılı bir şekilde yerleştirilebilmesi için yeterli çene kemiği hacmine ihtiyaç vardır. Çene kemiği yetersiz ise uygun olan vakalarda kemik grefti uygulaması yapılabilir. Ya da implant öncesi ek cerrahi işlemler uygulanarak çene kemiği implant uygulaması için hazır hale getirilir.

– implant tedavisi yapılamayan hastalar;

* Büyüme ve gelişimini tamamlamamış hastalara

* Hamilelere

* Kemoterapi sürecinde olan veya çene kemiklerine radyoterapi uygulanan hastalara

* Bifosfonat, monoklonal antikor, kortikosteroid ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmakta olsn hastalara, implant uygulanamaz.

* Bunlar dışında diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, pıhtılaşma problemi ve bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklarda ise hastalarımızın doktorlarıyla konsülte edilerek hastalıklarının kontrol altında olup olmadığı veya kullandıkları ilaç protokollerinde değişiklikler yapılıp yapılmayacağı değerlendirilir ve implant operasyonu uygun zamanda yapılabilir.

* Sigara içmek, implantın başarısız olma riskini artırır ve iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Bu nedenle, sigara içmeyen bireyler implant tedavisi için daha uygun adaylardır.

* İmplantın uzun ömürlü olması için düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri önemlidir.

İmplantın Riskleri Nelerdir?

İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerine konması için güvenilir ve etkili bir yöntem olsa da, her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı potansiyel riskler taşır. Bu riskler genellikle nadir görülür ve çoğu durumda başarılı bir şekilde yönetilebilir. Ancak implant tedavisine karar vermeden önce bu riskleri ve başarı oranını bilmek önemlidir.

Bu riskler arasında; enfeksiyon, sinir hasarı, sünüs problemleri, implantın çene kemiğiyle kaynaşmaması ve implant çevresindeki dokularda hasar sayılabilir.
Neyse ki implant başarı oranı yüksektir, bu oran %95 ila %98 arasında değişir. Bu oran, implantların uzun ömürlü ve güvenilir bir diş tedavisi seçeneği olduğunu gösterir. Bu başarı oranı da hasta ve hekimle ilgili bazı faktörlere bağlıdır. Hastanın genel sağlık durumu, ağız hijyeni, diş hekiminin deneyimi ve kullanılan implantın kalitesi gibi faktörlere bağlı olarak başarı oranı değişir. Sigara içmek, diyabet gibi kontrol altında olmayan sistemik hastalıklar ve bazı ilaçlar, implant tedavisinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.

İmplant tedavisine karar vermeden önce diş hekiminizle detaylı bir görüşme yapmanız, riskleri ve başarı oranını değerlendirmeniz açısından son derece önemlidir. Diş hekiminiz, size özel bir tedavi planı oluşturacak ve olası riskleri en aza indirmek için gerekli önlemleri alacaktır. İmplant tedavisi sonrası düzenli kontroller ve iyi bir ağız hijyeni, implantın uzun ömürlü olmasını ve başarılı bir tedavi deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.

İmplant Sonrasında Dikkat Efilmesi Gerekenler.

İmplant yerleştirildikten hemen sonra yapılması gerekenler:

– Kanamayı durdurmak için yerleştirilen tampon yarım saat sonra çıkarılır. İşlemden sonraki ilk 24 saat sızıntı şeklinde kanama görülebilir. Kanamayı artırmamak adına çalkalama ve tükürme yapmamaya özen gösterilmelidir.

– İlk gün şişliğin çok fazla olmaması için beşer dakika aralıklarla implant yerleştirilen bölgeye soğuk uygulaması yapılır.

– Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak ve uygun dozlarda kullanılır.

– ilk iki saat süreyle bir şey yiyip içilmez. İlk gün çok sıcak çok soğuk gıdalar tüketilmez.

– İyileşmenin ilk günü bu tavsiyelere dikkat edilerek istirahat edilir ve ilk birkaç gün sigara içilmez veya en aza indirilir.

İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerine konması için güvenilir ve uzun vadeli bir çözüm sunar. Diş kliniğimizde uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen implant tedavileri ile size sağlıklı, doğal ve güzel bir gülümseme kazandırmak için buradayız. İmplant tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak veya muayene randevusu almak için bize başvurabilirsiniz.

İLETİŞİM

MUAYENE SAATLERİ

Hafta İçi
10:00 – 18:00
Cumartesi
10:00 – 18:00

TELEFON

0(312) 264 42 42
0(533) 136 66 90

ADRES

GAZİOSMANPAŞA MAH. NENEHATUN CAD. NO:42/A ÇANKAYA/ANKARA

Whatsapp
‪+90 533 136 66 90‬